prof. dr hab. inż. Janusz Prusiński

tel.: 52 374 9451
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • rośliny bobowate
  • historia rolnictwa
  • nasiennictwo
  • postęp biologiczny

Wybrane publikacje 

  • Prusiński J., 2016. Overwintering and yield of winter cultivars of field pea Assas and white lupine Orus. EJPAU 19(4), #04. Available Online: http://www.ejpau.media.pl/ volume19/issue4/art-04.html.
  • Prusiński J., Borowska M., Kaszkowiak E., Olszak G., 2016. The after-effect of chosen Fabaceae forecrops on the yield of grain and protein in winter triticale (Triticosecale sp. Wittmack ex A. Camus 1927) fertilized with mineral nitrogen. Plant Soil Environ. 62 (12), 571-576.
  • Prusiński J., 2017. White lupin (Lupinus albus L.) – nutritional and health values in human nutrition – a review article. Czech J. Food Science 35, 2017 (2), 95–105. doi: 10.17221/114/2016-CJFS.
  • Pszczółkowska A., Okorski A., Fordoński G., Prusiński J., Faligowska A., Borowska M., 2017. Fungal colonization of seeds of three lupine species in different regions of Poland. Acta Agrobotanica 70 (2), 1-14; doi: 10.5586/aa.1714.
  • Prusiński J. 2017. Production of Vegetable Protein in Changing Climate. Agrotechnology 6:3 DOI: 10.4172/2168-9881.1000e118.

Projekty badawcze 

  • HOR 3.3. Rozmieszczenie roślin w łanie a rozwój, plonowanie i jakość nasion najplenniejszych odmian grochu, bobiku, łubinu i soi w różnych regionach kraju.
  • HOR 3.5. Określenie możliwości uprawy ozimych form strączkowych, uprawy pasowej oraz efektów stosowania hydrożeli w warunkach agro-klimatycznych kraju.
  • HOR 3.6. Opracowanie technologii uprawy soi z uwzględnieniem warunków regionalnych kraju.

 


Drukuj