dr inż. Ewa Żary-Sikorska

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • wykorzystanie odpadu produkcyjnego z przetwórstwa owocowo-warzywnego w celu dalszego wykorzystaniu w żywnieniu ludzi (dodatki prozdrowotne do żywności) i zwierząt (dodatki prozdrowotne do pasz)
  • suplementacja diet preparatami pozyskiwanymi z surowców owocowych i warzywnych w celu odnalezienia nowych możliwości ich przetwarzania i dalszego wykorzystania w żywieniu ludzi i zwierząt
  • wpływ prebiotyków oraz polifenoli na funkcjonowanie jelit oraz odpowiedź fizjologiczna organizmu na zastosowanie preparatów prebiotycznych i polifenolowych w diecie (doświadczenia na zwierzętach laboratoryjnych)
  • badania stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych, w tym zwłaszcza dzieci przedszkolnych , szkolnych, młodzieży i młodych dorosłych

Wybrane publikacje

  • Andrzej Gugołek, Jerzy Juśkiewicz, Janusz Strychalski, Cezary Zwoliński, Ewa Żary-Sikorska, Małgorzata Konstantynowicz . The effects of rapeseed meal and legume seeds as substitutes for soybean meal on productivity and gastrointestinal function in rabbits. Archives of Animal Nutrition, 2017, 71,4, 311-326.
  • E. Żary-Sikorska, J. Juśkiewicz , A. Jundziłł and J. Rybka. Effect of diets varying in the type of dietary fibre and its combination with polyphenols on gut function, microbial activity and antioxidant status in rats. Journal of Animal and Feed Sciences, 25, 2016, 250-258.
  • Juskiewicz J., Jurgoński A., Kołodziejczyk K., Kosmala M., Milala J., Zdunczyk Z., Fotschi B., Żary-Sikorska E., Blood Glucose Lowering Efficacy of Strawberry Extracts Rich in Ellagitannins with Different Degree of Polymerization in Rats. Pol. J.Food Nutr. Sci., 2016, Vol. 66, No2, 109-117.
  • J. Robaczewska , K. Kedziora-Kornatowska , M. Kozakiewicz , E. Zary-Sikorska , H. Pawluk , W. Pawliszak , J. Kedziora. Role Of Glutathione Metabolism And Glutathione-Related Antioxidant Defense Systems In Hypertension. Journal Of Physiology And Pharmacology 2016, 67, 3.
  • Jerzy Juskiewicz, Bogusław Król, Monika Kosmala, Joanna Milala, Zenon Zduńczyk, Ewa Żary-Sikorska. Physiolohical Properties of Dietary Ellagitannin-Rich Preparations Obtained from Strawberry Pomace Using Different Extraction Methods. Pol. J.Food Nutr. Sci., 2015, Vol. 65, No3, 199-209,
  • Vouchery badawcze:
    • Wstępne zaprojektowanie nowego produktu o znanym prozdrowotnym składzie uzyskiwanego z materiału odpadowego jakim są wytłoki powstające przy przerobie marchwi
    • Opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania odpadu produkcyjnego powstającego w przetwórstwie marchwi na sok
    • Ocena właściwości prozdrowotnych preparatów bogatych w błonnik i polifenole w badaniu na zwierzętach

Drukuj