dr hab. inż. Justyna Bauza-Kaszewska

tel.: 52 374 95 35
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • ocena stanu bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców i produktów spożywczych
  • zastosowanie biologicznych metod zwalczania drobnoustrojów patogennych w produkcji żywności
  • ograniczenie ryzyka skażenia środowiska w gospodarce odpadami

Wybrane publikacje

  • Bauza-Kaszewska J., Skowron K., Paluszak Z., Dobrzański Z., Śrutek M., 2014: Effect of microwave radiation on microorganisms in fish meals. Ann Anim Sci, 14 (3): 623-636.
  • Bauza-Kaszewska J., Paluszak Z., Olszewska H., 2015: Aeration as an effective method for pathogen elimination in pig slurry. Ann Anim Sci, 15 (3), 1-9.
  • Skowron K., Bauza-Kaszewska J., Kaczmarek A. , Budzyńska A. , Gospodarek E., 2015: Mikrobiologiczne aspekty gospodarki gnojowicą Post. Mikrobiol., 54 (3), 235–249.
  • Bauza-Kaszewska J., Szala B., Breza-Boruta B., Ligocka A., Paluszak Z., 2017: Modelowanie procesu higienizacji pofermentu z wykorzystaniem substancji chemicznych. Przemysł Chemiczny, 96/10, 1000-1004.
  • Skowron K., Kwiecińska-Piróg J., Grudlewska K., Świeca A., Paluszak Z., Bauza-Kaszewska J., Wałecka-Zacharska E., Gospodarek-Komkowska E. 2018: The occurrence, transmission, virulence and antibiotic resistance of Listeria monocytogenes in fish processing plant. Int J Food Microbiol. 282:71-83.

Projekty badawcze

  • „Bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego i żywność spersonalizowana SafeFoodMed”, Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014 – 2020, Oś Priorytetowa 1. Wzmocnienie innowacyjności i konkurencyjności gospodarki regionu w ramach działania 1.1 Publiczna infrastruktura na rzecz badań i innowacji.
    BS na 2017/2019: Eradykacja wybranych patogenów z łańcucha pokarmowego poprzez monitorowanie procesów wytwarzania żywności i racjonalne zagospodarowanie odpadów.

Drukuj