dr Anna Ligocka

tel.: 52 374 95 32
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • Mikrobiologiczne badania skuteczności metod uzdatniania odpadów organicznych oraz wpływ uzyskanych kondycjonerów na procesy mikrobiologiczne zachodzące w środowisku
  • Monitorowanie zagrożeń związanych z obecnością mikroflory patogennej i saprofitycznej w środowisku
  • Wpływ gospodarki człowieka (system uprawy, środki ochrony roślin, metale ciężkie, nawozy naturalne, osady ściekowe) na skład jakościowy i ilościowy mikroorganizmów glebowych
  • Niekonwencjonalne metody ochrony żywności przed skażeniem mikrobiologicznym (plazma. opakowania antymikrobiologiczne zawierające olejki eteryczne lub bakteriocyny)

Wybrane publikacje

  • Sypuła M., Paluszak Z., Ligocka A., Skowron K. 2013: Effects of spring season solar drying process on sanitation indicators in sewage sludge and potential as a method for fertilizer production. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 20(1), 8-12.
  • Ligocka A., Królczyk N., Paluszak Z., 2014: Biodegradacja odpadów tłuszczowych przez wyselekcjonowane szczepy bakterii. Przemysł Chemiczny, 93, 10, 1000-1003.
  • Ligocka A., Paluszak Z., Gut W., 2016: Composting and anaerobic digestion technologies as methods for reduction of virus transmission in the environment, Environment Protection Engineering, 42(2), 137-144.
  • Skóra J., Matusiak K., Wojewódzki P., Nowak A., Sulyok M., Ligocka A., Okrasa M., Hermann J., Gutarowska B. 2016, Evaluation of Microbiological and Chemical Contaminants in Poultry Farms. Int. J. Environ. Res. Public Heath, 13, 192; doi:10.3390/ijerph13020192.
  • Bauza-Kaszewska J., Szala B., Breza-Boruta B., Ligocka A., Paluszak Z. 2017, Modelling the process for digestate hygienization with chemicals. PRZEMYSŁ CHEMICZNY, 10.

Projekty badawcze

  • Bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego i żywność spersonalizowana (Konsorcjum: SafeFoodMed).
  • Badania statutowe Katedry Mikrobiologii i Technologii Żywności 2017-2019, pt.: Eradykacja wybranych patogenów z łańcucha pokarmowego poprzez monitorowanie procesów wytwarzania żywności i racjonalne zagospodarowanie odpadów.

Hobby

  • dobra literatura
  • muzyka klasyczna
  • jazda na rowerze i na nartach
  • wyprawy przyrodnicze, również w najdalsze zakątki świata

Drukuj