prof. dr hab. inż. Marek Grzegorz Cierach

marek cierachtel: 52 374 90 81
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe

  • technologia i chemia mięsa,
  • optymalizacja produkcji mięsa kulinarnego,
  • peklowanie mięsa, dodatki funkcjonalne w przetwórstwie spożywczym,
  • właściwości fizyczne surowców i produktów spożywczych,
  • utrwalanie i przechowalnictwo żywności,.

Wybrane publikacje

  • Cierach M. 1997. Wpływ prądu elektrycznego na dyfuzję soli i zmiany właściwości mięsa wołowego w czasie procesu peklowania. Acta Akad. Agricult. Tech. Olst., Technologia Alimentorum, No 29, Supplementum A.
  • Cierach M., Majewska K. 1997. Comparison of instrumental and sensory evaluation of texture of cured and cooked beef meat. Nahrung, 41, (6), s. 366-369.
  • Markowski M., Cierach M., Paulo A. 2004. Determination of thermal diffusivity of lyoner type sausages during water bath cooking and cooling. Journal of Food Engineering, 65, 4, pp 591-598.
  • Cierach M., Niedźwiedź J. 2014. Effects of three lighting intensities during display on discolouration of beef semitendinosus muscle. European Food Research and Technology, DOI 10.1007/s00217-014-2231-y.
  • Bogdanowicz J., Cierach M., Żmijewski T. 2018. Effects of aging treatment and freezing/thawing methods on the quality attributes of beef from Limousin x Holstein-Friesian and Hereford x Holstein-Friesian crossbreeds. Meat Science, 137, 71-76.

Projekty badawcze

  • Cierach M. 2006-2008. Zintegrowany Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego pt. „Wsparcie rozwoju inicjatywy klastrowej na obszarze woj. warmińsko-mazurskiego w branży produkcji mięsa wołowego w celu podniesienia innowacyjności przedsiębiorstw, wymiany wiedzy i technologii oraz podnoszenia ich konkurencyjności”.
  • Cierach M. 2009-2014. Realizacja zadania nr 3 nt. Zmiany biochemiczne i ocena właściwości technologicznych mięsa wołowego w ramach projektu „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”. Nr umowy: UDA-POIG.01.03.01-00-204/09-00.
  • Cierach M. 2010. Wstęp do programu-charakterystyka surowców mięsnych. Cykl wykładów (30 godzin). Projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego pt. ”Kulinarna przyjemność z Warmii i Mazur”. Nr UDA-POKL.08.01.01-28-123/09-00.
  • Cierach M. 2013-2014. Projekt MNiSW „Naukowcy, nauczyciele i inicjatorzy społeczeństwa obywatelskiego na rzecz innowacyjnych metod nauczania młodzieży”, finansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Hobby

  • podróże
  • historia
  • literatura biograficzna
  • muzyka

Drukuj