dr inż. Grażyna Wejnerowska

tel.: 52 374 90 40,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zainteresowania naukowe
  • oznaczanie związków organicznych w próbach środowiskowych,
  • ekstrakcja związków organicznych z prób wody, metody mikroekstrakcyjne,
  • ekstrakcja nadkrytycznym ditlenkiem węgla.

Wybrane publikacje

  • G. Wejnerowska, A. Ciaciuch, Optimisation of Oil Extraction from Quinoa Seeds with Supercritical Carbon Dioxide with Co-solvents, Czech Journal of Food Sciences, 36, 2018 (1): 81–87. 
  • G. Wejnerowska, Development of a single-drop microextraction with derivatization procedure for analysis of volatile fatty acids in water samples, Chromatographia, 80, 7, 2017.
  • Przygoda, K., Wejnerowska, G., Extraction of tocopherol-enriched oils from Quinoa seeds by supercritical fluid extraction. Industrial Crops and Products 63 (2015) 41-47.
  • G. Wejnerowska, P. Heinrich, J. Gaca, Separation of squalene and oil from Amaranthus seeds by supercritical carbon dioxide, Separation and Purification Technology 110 (2013) 39-43.

Projekty badawcze

  • Opracowanie składu oraz technologii produkcji przekąski sypkiej,
  • Opracowanie technologii produkcji oraz składu jakościowego i ilościowego mieszanki proszkowej spożywczej. Badania uwzględniające pro-zdrowotny charakter projektu,
  • Opracowanie innowacyjnego kleju zawierającego nanokomponenty w celu udoskonalenia produktów samoprzylepnych. 

Drukuj