W jaki sposób dbać o popularne zioła w ogrodzie i w doniczkach w domu?

Zapytaliśmy mgr Dominikę Rymarz

Zioła nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Jednak do ich uprawy zarówno w ogrodzie, jak również w doniczkach na balkonie i w domu powinniśmy wybierać przepuszczalne, żyzne i bogate w próchnicę podłoże oraz przeważnie słoneczne stanowiska. Zioła w sezonie należy odchwaszczać oraz systematycznie podlewać, nie dopuszczając jednak do ich zalewania. Do nawożenia ziół najlepiej stosować bezpieczne nawozy organiczne, przeznaczone specjalnie do tego celu, np. biohumus lub samodzielnie pozyskiwany kompost. Ze względu na bezpieczeństwo spożywanych ziół warto profilaktycznie uprawiać je w pobliżu roślin fitosanitarnych, które będą skutecznie odstraszać (aksamitka, nostrzyk) lub wabić szkodniki (nasturcja). Choroby i niepożądane organizmy można zwalczać stosując dostępne w sklepach preparaty ekologiczne lub przygotowane w domu wywary czy gnojówki z ziół, np. wrotyczy, pokrzywy lub czosnku.

Ogród ziołowy będzie funkcjonalny, a my częściej będziemy sięgać po świeże zioła, gdy założymy go w pobliżu kuchni. Zioła najlepiej sadzić w rzędach lub na rabatach, po kilka z tego samego gatunku, co ułatwia ich podlewanie i pielęgnację. Takie rośliny jak mięta, melisa, oregano czy szałwia silnie się rozrastają, dlatego nie należy sadzić ich razem z ziołami wolniej rosnącymi, do których należą m.in.: bazylia, tymianek, rozmaryn i majeranek. Jednak, gdy chcemy stworzyć ziołową kompozycję w pojemniku, to możemy ograniczyć nieco rozrastanie się korzeni ekspansywnych ziół sadząc je razem z doniczką.


Drukuj