Dlaczego warto w kuchni stosować naturalne ziołowe przyprawy?

 

Zapytaliśmy Hannę Białek i Katarzynę Kozłowską z Koła Naukowego Zielarstwo i fitoterapia.

Przyprawy kojarzą się głównie z nadawaniem oczekiwanego smaku naszym potrawom, lecz warto wiedzieć, że rośliny przyprawowe – ziołowe, takie jak kminek, bazylia czy oregano, są dodatkiem bardzo zdrowym.
Rośliny traktowane jako żywność są nie tylko uznawane za bezpieczne, mogą także być lekami. Sprzyjają lepszej przyswajalności witamin, ułatwiają trawienie ciężkostrawnych potraw. Są naturalnymi konserwantami, ograniczającymi psucie się żywności, przeciwdziałają utlenianiu, a więc przyprawione jedzenie jest lepsze jakościowo zachowując dłużej wartości. Urozmaicanie potraw przyprawami dodatkowo zmniejsza zapotrzebowanie na sól.

Gotowe kompozycje przypraw dostępne na półkach sklepowych często w swoim składzie dodatkowo zawierają cukier i sól, dlatego najlepiej zaopatrywać się w pojedyncze przyprawy i własnoręcznie sporządzać ich mieszanki. Kupując niektóre gatunki ziół najlepszym wyborem będą całe ziarna zamiast zmielonych, ponieważ w całości lepiej zachowują swój aromat i właściwości.

Przyprawmy więc sobie ziół w życiu!


Drukuj