Czy suszone zioła zachowują właściwości ziół świeżych?

 

Zapytaliśmy Hannę Białek i Katarzynę Kozłowską z Koła Naukowego Zielarstwo i fitoterapia.

Suszenie znane już było w prehistorii i polega na odparowaniu wody (poniżej 5%) w celu zachowania właściwości roślin i przygotowania ich do przechowywania. Proces suszenia hamuje aktywność przemian chemicznych zachodzących przez cały czas w roślinie po jej zerwaniu oraz spowalnia procesy psucia – rozwoju drobnoustrojów. Podczas suszenia ulegają rozkładowi fitoncydy, które działają bakteriostatycznie i bakteriobójczo, ale tylko w stanie świeżym czosnku, cebuli i chrzanu. Maleje również ilość witamin i olejków eterycznych.

Z pewnością najwięcej właściwości posiadają świeże zioła, jednak kiedy z różnych powodów nie mamy ich pod ręką, te suszone są bardzo dobrą opcją. Jest to proces tani, łatwy i można go dokonać w warunkach domowych. Należy jednak przeprowadzić ten proces prawidłowo, ponieważ zbyt wysoka temperatura działa niekorzystnie na barwę, wygląd, zapach oraz na zawartość substancji czynnych. Zioła należy suszyć w temperaturze od 30 do 50°C w zależności od zawartości substancji czynnych danego surowca. Zioła powinny być także suszone od razu po zerwaniu w odpowiednio przewiewnym i zacienionym miejscu. Nie wszystkie jednak zioła utrzymują te same cechy – np. tasznik lub glistnik.

Zachęcamy do suszenia własnych ziół, aby móc cieszyć się nimi cały rok!


Drukuj