QUINOA – Superfood

Komosa ryżowa, czyli quinoa zaliczana jest współcześnie do tzw. superfoods, czyli żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym oraz niezwykle pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka.

Potrawy z komosą ryżową nie bez przyczyny są ostatnio bardzo modne wśród osób świadomie odżywiających się. Ta roślina o starożytnym rodowodzie zawiera wiele cennych składników, ale na pierwszy plan wysuwa się komplet aminokwasów egzogennych, których typowym podstawowym źródłem dla większości ludzi jest mięso. Wysokie stężenie flawonoidów w nasionach dodatkowo stanowi o wysokim potencjale przeciwrodnikowym. Jeśli dodamy do tego brak glutenu, niski indeks glikemiczny i właściwości przeciwnowotworowe, przestanie nas dziwić fakt coraz większej popularności tej rośliny jako elementu codziennej diety. Wspaniałe właściwości komosy ryżowej zostały docenione na całym świecie, a Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła nawet rok 2013 „Międzynarodowym Rokiem Komosy Ryżowej”, aby promować jej uprawę i spożycie.

logo

Warto wiedzieć, że na naszym uniwersytecie dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński z Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii prowadzi prace hodowlane nad uzyskaniem nowych odmian, które dawałyby wysoki plon w naszym klimacie, a także bada możliwości wykorzystania komosy ryżowej jako paszy dla zwierząt, czy w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Oddajemy w Państwa ręce broszurę z przepisami na potrawy zawierające komosę ryżową stworzonymi i zrealizowanymi przez studentów drugiego roku studiów magisterskich na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii. Studenci przygotowali potrawy w czasie światowej pandemii koronawirusa COVID-19 w ramach zaliczenia zdalnego jednego z tematów na przedmiocie „Mało znane warzywa i rośliny sadownicze” prowadzonym przez dr inż. Alicję Tymoszuk i dr inż. Natalię Miler. Ze względu na narodową kwarantannę i ograniczone możliwości przemieszczania się, założeniem zadania było to, że potrawy przygotowane mają być z produktów, które są dostępne w naszych spiżarniach. W efekcie powstały interesujące pomysły na odżywcze, zdrowe, smaczne, ale i nietypowe dania. Zachęcamy do ich samodzielnego przyrządzenia!

Niech ta publikacja pozostanie pamiątką po pełnym wyzwań czasie izolacji i zdalnych zajęć, ale także dowodem na to, że pomimo ograniczeń warto pozostać twórczym i z radością realizować swoje pasje!

 

dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński - Komosa ryżowa – nowe możliwości

Błażej Błaszak - Pizza a la’ prosciutto z komosy ryżowej

Aleksandra Wantowska - Sałatka z komosą ryżową

Beata Szalkowska - Burger z komosy ryżowej

Krzysztof Siejbik - Drugie śniadanie z komosą w roli głównej

Karolina Wdzięczna - Naleśniki z komosą

Zuzanna Połczyńska - Bułki buraczane z quinoa

Dominika Majer - Komosa ryżowa z oliwkami i suszonymi pomidorami

Paula Tymińska - Zapiekanka z komosą ryżową i ciecierzycą

Maciej Myszkiewicz - Sałatka z komosy ryżowej z granatem, pistacjami i pieczonym kurczakiem

Dominika Majer - Najwygodniejsza sałatka świata

 

Publikacja do pobrania w PDF

 


Drukuj