II stopień

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - stacjonarne studia I stopnia o profilu praktycznym (inżynierskie)

Spis treści:

Technologia żywności i żywienie człowieka - charakterystyka kierunku studiów

Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na naszym Wydziale w całości przypisany jest do dyscypliny naukowej technologia żywności i żywienie, co oznacza że kształcimy 100. procentowych technologów żywności. Kwestia odżywiania stała się istotnym elementem obecnym w przestrzeni życiowej wysokorozwiniętych społeczeństw. Technologia żywienia i żywienie człowieka to kierunek interdyscyplinarny, a osoby z takim wykształceniem świetnie odnajdują się w różnych branżach i specjalizacjach istniejących na rynku pracy. Technolog żywności orientuje się i potrafi wykorzystywać w swojej pracy różne dziedziny wiedzy, począwszy od nauk przyrodniczych, społecznych, po nauki o zdrowiu, a wszystko analizuje jako osoba z kompetencjami inżynierskimi. Z tego względu  technolog żywności i żywienia człowieka czerpie wiedzę nie tylko z nauk biologicznych, ale także medycznych, tych związanych z dietetyką, chemią spożywczą, biotechnologią żywności, czy inżynierią produkcji.

 

Technolog żywności i żywienia człowieka zna się na:

Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka  rozpoczęło się w roku akademickim 2007/2008. Kierunek uzyskał dwukrotnie, w latach 2011/2012 i 2017/2018, pozytywną ocenę jakości kształcenia Polskiej Komisji Akredytacyjnej.

Forma, czas trwania, specjalności.

 Czas trwania studiów : 3,5 roku
 Tryb studiów: stacjonarne
 Profil: praktyczny

Studiując na naszym Wydziale Technologię żywności i żywienie człowieka możesz wybrać jedną z dwóch specjalności:

W czasie studiów będziesz korzystał głównie z bazy dydaktycznej i nowoczesnych laboratoriów Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej oraz nowoczesnej infrastruktury Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy.

Rekrutacja na studia I stopnia

Zapisz się na kierunek Technologia żywności i żywienie człowiekai studiuj na UTP!

Jakie przedmioty wybrać na maturze?

Ubiegając się o przyjęcie na studia na kierunku Technologia i żywienie człowieka powinieneś zadbać o wyniki z pisemnych egzaminów maturalnych z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO) i matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego matematyki (M), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), biologii (B).

Kandydat, który nie zdawał matematyki i/lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.

Co będziesz studiował?

W trakcie kształcenia będziesz studiował przedmioty ogólne, podstawowe, kierunkowe i specjalnościowe. Przedmioty ogólne i podstawowe (matematyka, fizyka, chemia, wybrane przedmioty z zakresu nauk humanistycznych) służą wstępnemu przygotowaniu do nauki przedmiotów kierunkowych i specjalnościowych. Przedmioty kierunkowe dają możliwość poznania technologii żywności i żywienia człowieka oraz uzyskania kompetencji inżynierskich. Należą do nich m.in. technologie produktów zwierzęcych i roślinnych, mikrobiologia żywności, prawo żywnościowe, żywienie człowieka, dodatki funkcjonalne do żywności, praktyczne aspekty sztuki kulinarnej, opracowywanie nowych produktów spożywczych, metody analizy żywności czy ocena sensoryczna żywności. Na zajęciach stosowane są elementy metody design thinking.

Nasz kierunek jest kierunkiem o profilu praktycznym co oznacza, że w trakcie studiów odbywa się 24-tygodniową praktykę. Program studiów został specjalnie dostosowany (zmniejszona liczba godzin zajęć w semestrach letnich) i umożliwia realizację części praktyk w trakcie trwania semestru. Praktyki mogą odbywać się w zakładach przemysłu spożywczego, w zakładach żywienia zbiorowego czy laboratoriach kontrolujących, BR i naukowych.

Na czwartym semestrze studiów dokonuje się wyboru specjalności. W zależności od tego w planie zajęć pojawią się różne przedmioty wprowadzające bardziej szczegółowo w zagadnienia specjalnościowe. W ramach tych specjalności można studiować m.in. biotechnologię żywności, żywność funkcjonalną, polimery w przemyśle spożywczym, żywienie zbiorowe, podstawy profilaktyki żywieniowej, metodologię oceny sposobu żywienia. W ramach wybranej specjalności oferujemy ponadto przedmioty do wyboru, np. enzymatyczne przetwarzanie żywności, dodatki prozdrowotne żywności z elementami kosmetologii, zioła i przyprawy w dietetyce, zasady żywienia osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Studenci zapoznają się ze skutkami żywienia wadliwego i profilaktyką chorób żywieniowych z podstawowymi dietami leczniczymi i ich zastosowaniem w leczeniu wybranych stanów chorobowych. Będą znali operacje i procesy jednostkowe stosowane w technologii w celu uzyskania produktu bezpiecznego i wysokiej jakości.

Gdzie i jaka czeka Cię praca po kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ?

Po studiach na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możliwości zatrudnienia są bardzo szerokie z uwagi dynamicznie rozwijający się rynek żywności, z którym powiązana jest nie tylko branża spożywcza ale również pokrewne. Technolog żywności znajdzie zatrudnienie w zakładach produkującym żywność, w zakładach gastronomicznych, w profesjonalnych laboratoriach badawczo-rozwojowych, kontrolnych, diagnostycznych oraz kontroli jakości. Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwent jest przygotowany do pracy w: zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering), przemyśle. Poprzez bezpośrednie zaangażowanie w promocję zdrowia i kreowanie polityki zdrowotnej prowadzącej do promocji żywności jest przygotowany do pracy w: placówkach ochrony zdrowia, jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu, instytucjach interwencyjnych rozwiązujących problemy dotyczące zdrowia publicznego oraz w szkolnictwie i instytucjach naukowo-badawczych. Absolwenci kierunku mają możliwość kontynuacji kształcenia na studiach II stopnia.

Dlaczego studia technologia żywności i żywienie człowieka na UTP w Bydgoszczy?

Uczyć Cię będzie wykwalifikowana kadra naukowa z doświadczeniem pracy w przemyśle spożywczym. Sam również zyskasz takie doświadczenie w ramach 24-tygodniowych praktyk, które odbędziesz w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach zbiorowego żywienia czy jednostkach urzędowej kontroli produktów spożywczych. Zdobywaj wiedzę przez naukę i praktykę!

Kadra prowadząca zajęcia na kierunku może pochwalić się licznymi wynalazkami, co przekłada się na przyznane patenty i wzory użytkowe oraz nagrody na światowych targach wynalazków. Niektóre patenty są opracowane wspólnie ze studentami naszego Wydziału. Nagrody zdobywamy m.in. na Międzynarodowych Targach Wynalazczości Concours Lepine w Paryżu, Międzynarodowych Targach „Pomysły, Wynalazki, Nowe Produkty” iENA w Norymberdze, czy na Międzynarodowych Targach Wynalazków i Innowacji MTE w Kuala Lumpur w Malezj.

Dysponujemy bogato wyposażonymi laboratoriami. Studenci mogą korzystać z wielu nowoczesnych urządzeń pomiarowych, np. analizatora wielkości cząstek, urządzenia do pomiaru aktywności wodnej, czy analizatora składu ciała.

Studiując na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka zyskasz wiedzę oraz doświadczenie praktyczne z zakresu klasyfikacji surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich wykorzystania w produkcji żywności uwzględniającej poszczególne technologie wytwarzania. Ważnym elementem tego kierunku jest także jakość i bezpieczeństwo w produkcji żywności oraz ich aspekty prawne. Obok poszczególnych technologii przetwarzania żywności poznasz również zasady żywienia człowieka wraz z elementami dietetyki, zasadami żywienia zbiorowego czy profilaktyki żywieniowej.

Zostań wykształconym inżynierem technologii żywności i żywienia człowieka z doświadczeniem praktycznym!

Rekrutacja na studia I stopnia

Zapisz się na kierunek Technologia żywności i żywienie człowiekai studiuj na UTP!

Kryteria przyjęć na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka I stopnia - 3,5-letnie (inżynier)

Ranking sumy punktów procentowych uzyskanych przez kandydata na pisemnym egzaminie maturalnym z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO) i matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), biologii (B) obliczonej według wzoru:

∑ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + 2M(pp)] + [2M(2pr) lub 3Ch(pp albo 2pr) lub 2F(pp albo 2pr) lub 2B(pp albo 2pr)]

Kandydat, który nie zdawał matematyki i/lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.

 

Terminarz rekrutacji


Studia stacjonarne I stopnia

Wszystkie kierunki studiów z wyłączeniem Architektury wnętrz i Wzornictwa

Studia stacjonarne I stopnia

Kierunki studiów: Architektura wnętrz i Wzornictwo

Studia niestacjonarne I stopnia

Wszystkie kierunki studiów

Studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia

Wszystkie kierunki studiów

Przejdź na stronę rekrutacji on-line!

Dołącz do #TeamUTP


Drukuj