TOWAROZNAWSTWO SPOŻYWCZE - stacjonarne studia I stopnia (inżynierskie)
Spis treści:
- Charakterystyka kierunku studiów
- Forma, czas trwania, specjalności
- Jakie przedmioty wybrać na maturze?
- Co będziesz studiował?
- Gdzie i jaka czeka Cię praca po kierunku Towaroznawstwo spożywcze?
- Dlaczego studia na kierunku Towaroznawstwo spożywcze na UTP w Bydgoszczy?
- Kryteria przyjęć
- Terminarz rekrutacji
Towaroznawstwo spożywcze - charakterystyka kierunku studiów
Towaroznawca spożywczy zajmuje się:
- opracowaniem i nadzorem procesami technologicznymi,
- klasyfikacją i normalizacją towarów,
- marketingiem usług związanych z żywnością i żywieniem,
- oceną jakości i obrotem żywności,
- zarządzaniem jakością w przedsiębiorstwach produkcyjnych,
- wdraża, utrzymuje i kontroluje znormalizowane systemy bezpieczeństwa żywności,
- zarządza łańcuchem dostaw oraz planowaniem i prognozowaniem sprzedaży,
- znakuje i prowadzi odbiór opakowań,
- magazynowaniem i transportem,
- przeprowadza i nadzoruje audyty w zakładach produkcyjnych,
- koordynuje, organizuje i nadzoruje pracę laboratoriów badawczych.
- projektowaniem produktów o pożądanych cechach dla gałęzi przemysłu związanych z żywnością (rolnictwa, ogrodnictwa, przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, ochrony środowiska),
Kształcenie na kierunku Towaroznawstwo Spożywcze rozpocznie się w roku akademickim 2020/2021.
Forma, czas trwania, specjalności.
Studiując Towaroznawstwo Spożywcze możesz wybrać jedną z dwóch specjalności:
- jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym,
- produkcja i przetwórstwo spożywcze.
W czasie studiów student będzie korzystał głównie z bazy dydaktycznej utworzonej w ramach Centrum innowacyjności i wdrożeń w przetwórstwie rolno-spożywczym opartego o nowoczesne laboratoria Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii, Wydziału Zarządzania oraz Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt. Ponadto student skorzysta z stacji badawczych, nowoczesnych szklarni i pomieszczeń przechowalniczych, w których będzie mógł realizować swoje zainteresowania i pasje związane z kierunkiem kształcenia.
Rekrutacja na studia I stopnia
Zapisz się na kierunek Towaroznawstwo spożywcze i studiuj na UTP!
Jakie przedmioty wybrać na maturze?
Ubiegając się o przyjęcie na studia na kierunku Towaroznawstwo spożywcze powinieneś zadbać o wyniki z pisemnych egzaminów maturalnych z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO) i matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego spośród: biologii (B), chemia (Ch), geografia (G).
Kandydat, który nie zdawał matematyki i/lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.
Co będziesz studiował?
Gdzie i jaka czeka Cię praca po kierunku Towaroznawstwo spożywcze?
Po studiach na kierunku Towaroznawstwo spożywcze będziesz przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych, handlowych, laboratoriach analitycznych związanych z zarządzaniem oraz kontrolą jakości wyrobów, praca na stanowiskach specjalistów, kierowników, technologów produkcji, w jednostkach akredytujących i certyfikujących towary, w administracji rządowej, samorządowej, strukturach UE oraz organach nadzoru.
Dlaczego studia na Towaroznawstwie spożywczym na UTP w Bydgoszczy?
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy to pierwsza w Polsce Północnej uczelnia oferująca studia ogólnoakademickie I stopnia w zakresie towaroznawstwa spożywczego,
- towaroznawstwo spożywcze jest innowacyjnym i interdyscyplinarnym kierunkiem obejmującym wiele dyscyplin nauk: rolnictwo i ogrodnictwo, technologię żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo,
- kierunek poszerza ofertę dydaktyczną dla przyszłych studentów,
- gwarantuje interesujące zajęcia, ponieważ są prowadzone przez specjalistów wielu dyscyplin naukowych,
- kierunek wpisuje się w społeczne zainteresowanie bezpieczeństwem i jakością w produkcji żywności w odniesieniu do ochrony zdrowia konsumenta i ochrony środowiska
Rekrutacja na studia I stopnia
Zapisz się na kierunek Towaroznawstwo spożywcze i studiuj na UTP!
Kryteria przyjęć na kierunek Towaroznawstwo spożywcze I stopnia - 3,5-letnie (inżynier)
Ranking sumy punktów uzyskanych przez kandydata na pisemnym egzaminie maturalnym z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO), matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), biologii (B), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), geografii (G) obliczonej według następującego wzoru:
∑ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + M(pp)] + [M(2pr) lub 2B(pp albo 2pr) lub 1,5Ch(pp albo 2pr) lub F(pp albo 2pr) lub G(pp albo 2pr)]
Terminarz rekrutacji
Rekrutacja na studia wyższe w UTP na rok akademicki 2020/2021 zakończona.
Punkt Rekrutacyjny - nieczynny.
Biuro Rekrutacji: zalecany kontakt mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.